Gyakori kérdések

Összegyűjtöttük a Water Retainer (VízŐr) talajkondícionáló termékkel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdéseket. Amennyiben kérdésére nem talál választ, vagy részletesebben is érdekli a termék, telefonon vagy e-mailben vegye fel velünk a kapcsolatot!

Mi a Water Retainer (VízŐr)?

A Water Retainer (VízŐr) egy organikus, talajkondícionáló készítmény (NÉBIH engedélyszám: 04.2/11012-2/2014), mely a talajhoz és a növények gyökereihez kötődik. A növények gyökérzete által felvehető formában megőrzi a föld nedvességét.
Megköti
 a kapillárisokon felfelé áramló talajpárát, csökkenti a talaj kipárolgása során keletkező vízveszteséget, megköti a levegőben lévő nedvességet és párát.
Segítségével csökkenthető az öntözővíz mennyisége és növelhető a növények szárazságtűrő képessége.
A Water Retainer (VízŐr) ökológiai gazdálkodásban is használható készítmény.

Milyen anyagokat tartalmaz a Water Retainer (VízŐr)?

A Water Retainer (VízŐr) egy magyar fejlesztésű talajkondícionáló készítmény. Organikus és részben növényi eredetű, részben az élelmiszeriparban is alkalmazott nedvszívó- és felületaktív anyagok, víz védett keveréke.
Kizárólag olyan anyagokat, összetevőket tartalmaz, melyek semmiféle élelmezésügyi kockázatot nem jelentenek!

A Water Retainer (VízŐr) pozitív hatásai
 • Csökkenti a talaj kipárolgását, segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, így akár 50%-kal kevesebb víz is elegendő az öntözéshez.
 • Száraz, akár szélsőségesen aszályos időben a növények akár kétszer annyi ideig bírják csapadék nélkül és kevésbé sínylik meg a szárazságot.
 • Ideálishoz közelítő nedvességtartalmat biztosít, segíti a tápanyagok jobb hasznosulását, a növények jobb vízellátását.
 • Csökkenti a talajfelszín erős aszály következtében kialakuló sokkos eredetű víztaszítóvá válását.
 • Aszályos időszakban megnöveli a talaj csapadékbefogadó képességét, csökkentheti az elfolyást.
 • Az öntözést nem igénylő növények (pl. napraforgó, kukorica, burgonya, stb.) tovább bírják eső nélkül, megnő a növények aszálytűrő képessége, és a növények nagyobb eséllyel élik túl az aszályt.
 • A felhasználók tapasztalata szerint egészségesebb állományt, több termést eredményez.
 • A megfelelő talajnedvesség segítheti az egyes elemek (pl: foszfor) jobb feltárolódását a talajból, aktívabb mikrobiológiai talajéletet teremthet.
A talaj mely rétegében hat?

A Water Retainer (VízŐr) hatását elsősorban a felső gyökérzónában fejti ki: elősegíti a talaj felső rétegében a nedvesség megőrzését. A növények tápanyagfelvételének közel 70 %-a a talaj felső, kb. 40 cm-s zónájából történik, ezért mély gyökérzettel rendelkező növények esetén is hatékony a VízŐr.

Milyen talajtípus esetén használható a VízŐr?

A VízŐr vízmegkötő képessége nem talajspecifikus.

A VízŐr minden talajtípuson jellemzően azonos módon viselkedik, a különféle talajok viselkednek eltérő módon a változó (időjárási) körülmények hatására. A termék hatását a növényborítottság, az időjárási, és csapadék viszonyok befolyásolják.

Milyen növényi kultúrákban használható?

A Water Retainer (VízŐr) bármely növényi kultúrában és bármely talajtípus esetén alkalmazható.
Alkalmazása során ugyan kötődik a talaj szemcséihez és a növények gyökérzetéhez, de egyiket sem módosítja.

A VízŐr alkalmazható öntözött- és öntözetlen növényi kultúrákban egyaránt. Használható szántóföldi növénytermesztésben, zöldség-, gyümölcs-, és virágtermesztésben, alkalmas gyepek kezelésére, de akár kiskertek, balkon növények öntözővizének csökkentésére is felhasználható.

Bio gazdaságban, ökológiai gazdálkodásban használható-e a Water Retainer (VízŐr)?

Igen: a Biokontroll Hungária regisztrálta az ökológiai gazdálkodásban használható szerek közé.

Milyen állagú szer a VízŐr?

Folyékony állagú szer, melyet használat előtt fel kell keverni, rázni.
Nagyobb kiszereléseknél (200l, 1000l) ülepedhet, ezért kijuttatáskor üzemanyag szivattyú (vagy egyéb, a víznél sűrűbb anyagot felszavni képes szivattyú használata), hordóbillentő alkalmazása szükséges lehet.

Mikor és hogyan kell a talajba juttatni?

A Water Retainert (VízŐrt) közvetlenül a talaj felszínére kell kijuttatni. Szántóföldi alkalmazás esetén  (felszínre permetezésnél) kb. 1 cm mélyre mosódik be a talajba.
Amennyiben nem biztosítható  a talajfelszínre történő kijuttatás (pl. gyep), akkor öntözéssel le kell mosni a levélfelületről, a zöldtömegről.
Szántóföldi kultúrákban a vetés utáni gyomirtással egyidőben is kijuttatható.
Zöldségtermesztésben lehet vetés és palántázás előtt, vagy utána is elvégezni a kezelést. Utólagos kezelés esetén kb. 2,5 mm esőztető öntözéssel le kell mosni a levélfelületről, hogy ne ott fejtse ki a szer nedvszívó hatását.
Cserepes növényeknél kijuttatása a fentiek szerint történik.

Tavaszi vetésű szántóföldi növényeknél (pl napraforgó, kukorica, tavaszi kalászosok, szója burgonya stb) vetés után közvetlenül, burgonyánál a bakhátkészítés után juttassuk ki a VízŐrt.

Őszi vetésű szántóföldi növények (pl: őszi kalászos, repce) esetén vetés előtt a magágy készítés során ajánlott a kezelést elvégezni, hogy a magágy nedvességtartalmát is fokozza, és csökkentse az alászáradás kockázatát (pl. repcénél).  Természetesen lehetőség van a vetés utáni közvetlen kezelésre is, az ilyenkor szokásos totális gyomirtással együtt, egy menetben is kijuttatható .

Palántázott szántóföldi zöldség növényeknél (káposztafélék, zeller, paprika, paradicsom, padlizsán, dinnye, stb) ha nincs mód a palántázást követő kezelés után azonnal esőztető öntözéssel lemosni a növényekről a zöldtömegre került VízŐr-t, akkor célszerű már a palántázás előtt kipermetezni.

 1. A palánta elültetése előtt kezeljük a teljes felületet, vagy
 2. a palánta elültetése után a teljes felületet permetezzük VízŐrrel, majd 2-2,5 mm esőztető öntözéssel azonnal lemossuk a palánta leveleiről, vagy
 3. a sorközöket permetezzük vigyázva arra, hogy a VízŐr ne kerüljön a palánta leveleire, vagy
 4. esőztető öntözéssel az öntözővízbe keverve jutatjuk ki a VízŐrt.

A palánta földlabdájának ültetés előtti VízŐrrel történő belocsolását nem javasoljuk. Ugyancsak nem javasoljuk a palánta gyökeréhez való VízŐr kijuttatást.

Magról vetett, ültetett szántóföldi zöldségek (sárgarépa, petrezselyem, fűszerpaprika, hagymafélék torma stb) esetében vetés után, kelés előtt használjuk a Water Retainer (VízŐr)-t.

Gyümölcsösökben a legjobb eredmények  a lédús gyümölcsöknél, pl. epernél, dinnyénél érhetők el. Kijuttatáskor figyelni kell rá, hogy levél alá juttassuk ki, amennyiben zöldtömegre kerülne, akkor 2,5mm esőztető öntözéssel le kell mosni.

Parkok, gyepek kezelése: a VízŐr kijuttatása után mossuk be a talajba a hatóanyagot 4-5 mm-es öntözéssel! A gyepfelületek intenzitási fokától függően és a talaj fizikai féleségétől függően az első kezelés időpontja a laza homoktalajon márciusban, kötöttebb talajokon, április közepén, de legkésőbb az első nyírás után esedékes. Fenntartó kezelés 2-3 havonta szükséges, így egy tenyészidőben 3-4 kezeléssel lehet számolni.
A gyepek kezelése esetén kétszeres dózis az ajánlott!

A nap mely szakában, milyen hőmérsékleten érdemes kijuttatni?

AWater Retainer (VízŐr) kijuttatására ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a gyomirtó szerekre.

Hogyan adagoljuk a Water Retainer(VízŐr)-t?

Szokásos adagolása 10 liter/ha.
Ennél magasabb dózis is megengedett, pl. gyepek esetében ajánlott dupla mennyiséget alkalmazni.

A Water Retainer (VízŐr) kb. 3 hónap alatt bomlik le. Ez alatt az idő alatt ismétlő kezelés is végezhető. Az ismétlő kezelés során időarányosan kisebb mennyiség használata a javasolt: félidőben pl. a szokásos adag felével érdemes megismételni a kezelést.

Mekkora hígításban alkalmazhatjuk?

A Water Retainer (VízŐr) önmagában történő talajba juttatás esetén húszszoros, de maximum százszoros hígításban használható.
Más szerekkel egyidőben történő kijuttatás esetén – pl. vetés utáni gyomirtószerrel együtt kijuttatva – a szokásos, 200 liter/ha lé mennyiséget kell alkalmazni.

Milyen a VízŐr PH értéke?

A VízŐr PH-ja semleges, szokásos higítás esetén  6,8-7.

Lehet-e keverni növényvédő szerekkel a Water Retainer(VízŐr)-t?

Keverhető minden vízben oldható növényvédő szerrel.
Kijuttatása nem jelent külön műveleti költséget: a növényvédő szerekkel együtt, permetezéssel juttatható ki.

A vetéshez kapcsolódóan, gyomirtószerrel együtt kijuttatva a Water Retainer(VízŐr)-t fokozható a gyomirtószer hatékonysága: a jobb nedvességtartalom, optimálisabb talajélet nemcsak a haszonnövények, de a gyomok kikelését is segíti, így a gyomirtószer hatékonyabban tud működni.

Minden esetben szükséges a próbakeverés elvégezése!

Lehet-e kultivátorozni kijuttatás után?

Mivel a Water Retainer (VízŐr) a talaj kapillaritását csökkenti, ezért ha szükség van kultivátorozásra, akkor azt a kultivátor mögé szórással érdemes megoldani, hogy minél egyenletesebben a talajra kerüljön, de sekély bedolgozása nem hátrányos
Ha növényre kerül akkor azt 2,5mm-nyi vízzel kell lemosni.

Keverhető-e más, baktériumtartalmú vagy biológiai készítményekkel?

Igen, keverhető, azonban az összekeverés után azonnal ki kell juttatni a talajba, az összekevert anyagot nem szabad tárolni!

Légi permetezéssel kijuttatható-e a Water Retainer (VízŐr)?

A légi permetezéssel történő kijuttatás nem javasolt!
Fontos, hogy a Water Retainer (VízŐr) a levegőben a lehető legrövidebb utat tegye meg, minél hamarabb a talaj felszínére kerüljön, cseppjei ne párologjanak el.

Mennyi az élelmezési- és munkaegészségügyi várakozási ideje?

A Water Retainer (VízŐr) organikus készítmény, az élelmezési- és munkaegészségügyi várakozási idő 0 nap.

Hogyan hat a Water Retainer (VízŐr) a talajéletre?

A talaj kedvező nedvességtartalmának kialakításával és fenntartásával elősegíti az egészséges talajélet kialakulását. Öntözött kultúrákban a kevesebb öntözővíz felhasználásával gátolja a talaj számára káros sók bevitelét, a talaj szikesedését.
Az egyenletesebb talajnedvesség előnyösen hat a mikroorganizmusok szaporodására, a humusz újraképződésére, az oldott állapot biztosításával a műtrágyák hasznosulására.

Az öntözés nélküli kultúrákban az aszály hatása később jelentkezik, a Water Retainer (VízŐr) tovább megtartja a nedvességet a talajban, így később következik be a talaj mikrobiológiai életének intenzitás csökkenése.

Mivel organikus anyagokból áll, lebomlása után semmilyen kimutatott maradványa nincsen a VízŐrnek: a mikrobák és rajtuk keresztül, vagy közvetlenül a növények felhasználják.
Kísérlet bizonyította, hogy a VízŐrrel kezelt  talaj szabad foszfor tartalma magasabb volt, mint a kezeletlen területeké. Mivel a VízŐr-rel nem kerül foszfor a talajba, ez az ideálist jobban közelítő talajnedvesség állapotnak a mikrobák aktivitására gyakorolt jótékony hatása.

A csapadék rontja-e a hatékonyságát?

A Water Retainer (VízŐr) engedi, hogy a csapadékból vagy az öntözésből származó víz szabadon áramoljon a talaj vizet tartalékoló rétegeibe.
A VízŐr saját tömegének maximum 150%-át tudja egyszerre megkötni, ami hektáronként kb. maximum 20 l víz. Ebből következően nem alakulhat ki használata miatt vízborítás.

Amennyiben a talaj nedvességtartalma ideális vagy afölött van, nincs szükség a hatására, amikor azonban a nedvességtartalom az ideális alá csökken, akkor elkezdi kifejteni hatását. 100%-os talajnedvességtartalom esetén  a VízŐr nem tud több vizet megkötni, mivel maga is 100%-osan telített lesz.
Mivel a VízŐr kötődik  a talajszemcsékhez, ha ez a kötődés létrejött már nem tud bemosódni.
A talaj szerkezete javul a VízŐrrel való kezelés hatására, ezért jobban be fogja fogadni a talaj a vizet. Csak szélsőséges körülmény, pl. rendkívül nagy intenzitású eső esetén alakulhat ki, hogy a víz lefut a VízŐr-rel kezelt talajról.
Ronthatja a hatékonyságát, ha tartósan, több napon keresztül víz borítja a kezelt területet, ha az eső elmossa a termőtalaj felső rétegét.

 

Mennyi idő után csökken a hatása?

A Water Retainer (VízŐr) körülbelül 3 hónapig fejti ki hatását, ennyi idő alatt bomlik le a talajban.
A kezdeti időszakban – 3-10 nap -, szinte semmit sem változik a hatásfoka, ezt követően közel egyenletesen csökken. (Kísérlet során 105 napig tartó érdemi hatás is mérhető volt.)
Ez alatt az idő alatt megőrzi a talaj nedvességét, így lebomlása után is magasabb nedvességtartalom várható a talajban a kezeletlenhez képest.

A hatás idejének meghosszabbítására fenntartó kezelést lehet alkalmazni a ciklus felénél fél adaggal. Ez főként hosszú ciklusidejű növényeknél (pl. gyep, gyümölcs, szőlő), vagy olyan vízigényes növényeknél, mint a paradicsom, paprika lehet hasznos.

Lebomlás után a VízŐr-nek semmilyen kimutatott maradványa nincsen a talajban. Az alapvetően organikus anyagokból álló szer lebomlik, a mikrobák és rajtuk keresztül, vagy közvetlenül a növények felhasználják.

Vannak-e hasonló készítmények?

Valójában nincsenek. Léteznek teljesen más alapelven működő, a Water Retainerhez (VízŐrhöz) képest többszörös áron beszerezhető, pl. szilikagél alapú termékek. Ezek az öntözéskor kijuttatott vizet mint egy szivacs, felszívják és később ezt adják le folyamatosan.
A Water Retainer (VízŐr) ezzel szemben a meglévő vizet használja fel, a talaj mélyebb rétegeiből, a kapillárisokon keresztül feltörő párát tartja vissza, és alakítja át vízcseppekké, hogy felvehetőek legyenek a növények gyökérzete számára. Képes a nedvességet a levegőből, párából, harmatból is megkötni.
Kedvező ára miatt szántóföldi kultúrákban is gazdaságosan alkalmazható.

Milyen kiszerelésben kapható?

A Water Retainer (VízŐr) a következő kiszerelésekben vásárolható meg:

 • 1㎥
 • 200 liter
 • 20 liter
 • 10 liter
 • 1 liter
 • 0,4 liter
 • 0,1 liter

Az árak, kiszerelések aktuális listája itt található.

Hogyan tároljuk?

Hűvös, fagytól védett, árnyékos helyen tároljuk.

Ülepedésre, kiválásra hajlamos-e a Water Retainer (VízŐr)?

Használat előtt alaposan keverjük, vagy rázzuk fel a készítményt.

Mennyi ideig tárolható, mennyi a szavatossági ideje?

Szavatossági ideje bontatlan, eredeti csomagolásban a gyártástól számított 3 év.

Hogyan hat a Water Retainer (VízŐr)?

Érdekel

VízŐr (Water Retainer) 1 literes kiszerelés

Water Retainer (VízŐr)
kiszerelés, árak

Megnézem

Kérjen személyes
tanácsadást!

Kapcsolat
Segíthetünk?

Név*

E-mail cím*

Telefonszám

Tárgy

Üzenet*

Weboldalunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ. Az oldal további böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ a cookie-król

Mi az a „cookie”?
A „cookie” általában egy betűkből és számokból álló kis file, amit a web szerverünk az Ön számítógépének merevlemezén található böngésző cookie file-jába küld. Ez lehetővé teszi például, hogy a weboldalunk felismerje a felhasználó által használt végberendezést, amikor a web szerver és a böngésző közötti kapcsolat létrejön. A cookie fő célja, hogy lehetővé tegye web szerverünk számára, hogy a felhasználó számára egyediesített weboldalakat tegyen elérhetővé, melyek a felhasználói élményt az Opel weboldalának használata során személyesebbé teszik, és a felhasználó egyéni szükségleteit jobban tükrözik.
Milyen cookie-kat használ a weboldal?
Átmeneti (session) cookie: ezek ideiglenes cookie-k, amik az Ön böngészésének a végéig kerülnek tárolásra a cookie file-ban. Ezek a cookie-k elengedhetetlenek a Weboldallal kapcsolatos egyes funkcionalitások vagy alkalmazások megfelelő működéséhez.
Állandó (persistent) cookie: állandó cookie-t használunk a jobb felhasználói élmény érdekében (pl. optimalizált navigáció nyújtása). Ezek a cookie-k a hosszabb ideig kerülnek tárolásra a böngésző cookie file-jában. Ennek időtartama attól függ, hogy internetes böngészőjében Ön milyen beállítást alkalmaz. Az állandó cookie-k lehetővé teszik, hogy a web szerverre információ kerüljön továbbításra minden olyan esetben, amikor valaki felkeresi a weboldalt. Az állandó cookie-k nyomkövető (tracking) cookie-ként is ismertek.
A harmadik felek cookie-jai a weboldal használatával kapcsolatos mérésekhez, szolgáltatásokhoz, "plugin-ekhez" kapcsolódnak. A harmadik fél által gyűjtött információ lehetnek például (az IP cím alapján meghatározott) geolokációs adatok vagy kapcsolattartási adatok, úgymint e-mail cím, illetve a weboldalon belüli navigáció, viselkedés.

Bezárás